Door de ogen van…door MuseumTV

MuseumTV is gestart met de serie Door de ogen van. Deze serie brengt ‘nieuwe Nederlanders’ naar de collecties van Nederlandse musea. Een grote groep Nederlanders met een migratieachtergrond verhoudt zich niet of nauwelijks tot het erfgoed van hun nieuwe thuisland. De serie wil een bijdrage leveren om de kloof die er tussen musea en deze groeiende doelgroep bestaat te verkleinen. Rolmodellen uit gemeenschappen met verschillende culturele achtergronden worden uitgenodigd om Nederlandse musea te bezoeken. Vraag is, hoe kijken andere ogen naar Nederlands erfgoed? Daarnaast vragen we deze persoon ook om een museumstuk naar keuze toe te voegen aan de tentoonstelling of collectie. Dit kan een museumstuk vanuit het museumdepot zijn, maar kan ook door de protagonist zelf worden ingebracht. Door deze keuze leert de kijker de protagonist kennen en ontdekt waarmee hij/zij zich verbindt. Voor kijkers met een migratieachtergrond moet de serie de drempel verlagen om zelf een museum te bezoeken. Voor kijkers zonder migratieachtergrond wordt een nieuw perspectief op ‘collectie Nederland’ toegevoegd.

SPLIKA heeft als een van haar taken om de verbinding tussen de Antilliaans-Arubaanse en andere etnische gemeenschappen in Nederland te bevorderen. Daarom delen we deze serie graag met u.

CODA door de ogen van… Kader Abdolah

In de video’s brengt u samen met auteur Kader Abdolah en museumdirecteur Carin Reinders een bezoek aan de tentoonstelling Beauty of the Battle in CODA Museum in Apeldoorn. In Beauty of the Battle worden de grenzen tussen haat en liefde, gevaar en schoonheid verkend. Hoe ervaart Kader Abdolah deze indrukwekkende tentoonstelling? Welk werk uit zijn eigen huis voegt hij toe aan de tentoonstelling en waarom? Bekijk de mini-docu en ontdek het verhaal van Kader Abdolah. De auteur vertelt over zijn jeugd in Iran en hoe hij van daar naar Nederland is gevlucht. Benieuwd naar het verhaal van Kader Abdolah en waarom dit tapijtje zo bijzonder voor hem is? Bekijk dan de mini-documentaire op MuseumTV: https://www.museumtv.nl/tentoonstelling/beauty-of-the-battle-door-de-ogen-van-kader-abdolah/

Met Steven Brunswijk naar Serieus grappig in Beeld en Geluid

In de video’s brengt u samen met conservator Jop Euwijk en komiek Steven Brunswijk de tentoonstelling Serieus grappig in Beeld en Geluid. De komiek en presentator is afkomstig uit Paramaribo. Hoe kijkt hij vanuit zijn beroep en achtergrond naar deze tentoonstelling? In Serieus Grappig ontdek je alles over satire en hoe satire zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. Vragen die aan de orde komen zijn: Zijn alle grappen grappig? Waar mag je nu wel grappen over maken en welke grappen kunnen echt niet door de beugel? Zijn er grenzen? Serieus grappig laat u niet alleen lachen, maar zet ook aan tot nadenken. Benieuwd hoe Steven Brunswijk naar de tentoonstelling kijkt? Bekijk de mini-docu op MuseumTV: https://www.museumtv.nl/tentoonstelling/serieus-grappig/

Deel dit bericht:

Deel dit bericht: