Over Stichting SPLIKA

Op 11 september 1990 werd Stichting SPLIKA opgericht door patriotten van de ABC-eilanden in Nederland, met passie en liefde voor hun cultuur en identiteit; om de erkenning van Papiaments en zijn taalrechten te bevorderen in de ABC-eilanden en in Nederland.

Als je met een mens praat in een taal die hij verstaat, gaat het in zijn hoofd. Als je met hem praat in zijn eigen taal, gaat het in zijn hart.

– Nelson Mandela.

Onze Missie

De missie van Stichting SPLIKA is om de cultuur van de ABC-eilanden te omarmen, hun identiteit te beschermen en de verbinding met hun essentie te versterken. Wij vieren de authenticiteit van onze mensen, onze taal en onze tradities. Stichting SPLIKA organiseert en faciliteert activiteiten en evenementen voor het overdragen van kennis en kunde, de bescherming en stimuleren van de taal Papiaments en de nieuwe en oude generatie terug verbinden met hun roots. Stichting SPLIKA versterkt en beschermt de essentie van Aruba, Bonaire en Curaçao.

Onze Visie

Stichting SPLIKA vertegenwoordigt de taal Papiaments als een volwaardig erkende taal binnen het Koninkrijk door middel van unificatie van de twee Papiaments spellingen. De stichting is een platform met een thuisgevoel, waar iedereen is opgeleid, gemotiveerd en geïnspireerd om de cultuur van de ABC-eilanden te omarmen en te versterken.

Tambú en Kaha di òrgel

Stichting SPLIKA heeft zich in 2015 en 2016 ook ingezet om cultuurelementen uit Aruba, Bonaire of Curaçao – die in Nederland in stand zijn gehouden – op de Nederlandse Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed geplaatst te krijgen. Onze Tambú en Kaha di òrgel zijn opgenomen in de inventaris. De stichting biedt onder meer workshops, lezingen en optredens van cultuurelementen zoals tambú. De wens is om jongeren te inspireren en te motiveren om trots te zijn op hun identiteit, om van hun cultuur te leren en hun achtergrond te begrijpen.

Doelstellingen

Het hoofddoel van Stichting SPLIKA is om de mogelijkheid te scheppen voor geïnteresseerden om in contact te komen of in contact te blijven met de Antilliaanse cultuur. In de komende beleidsperiode zal Stichting SPLIKA haar rol als ambassadeur voor het Papiaments voortzetten en daarnaast blijven bijdragen aan het vergroten van de kennis over de cultuur en geschiedenis van de eilanden.

Waarden van Stichting SPLIKA

De waarden van SPLIKA zijn gebaseerd op de passie, liefde en trots voor onze moedertaal en cultuur.

Onze partners

Komende lezingen en evenementen

Test Event 4

Test Event 3

Test Event 2

Test Event

Neem contact op

Stichting SPLIKA focust zich niet alleen op activiteiten binnen Nederland voor de maatschappelijke versterking van Papiaments en de cultuur van de ABC-eilanden, maar biedt ook steun door middel van cursussen Papiaments aan o.a. expats, medische studenten en kinderen die naar Aruba, Bonaire of Curaçao gaan om te werken of voor vakantie.

Heeft u interesse in een van onze cursussen Papiaments of wilt u meer weten over onze stichting en wilt u samenwerken? Vul het formulier in en een van onze teamleden zal zo snel mogelijk contact met u opnemen.