SNERT KOKEN IS OFFICIEEL IMMATERIEEL ERFGOED

Vanaf vrijdag 15 februari 2019 hoort het koken van snert officieel, zoals de Tambú en Kaha di orgel ook bij het Nederlandse erfgoed.

Het bereiden van erwtensoep is bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

Antillianen hebben zoals van verschillende buitenlandse gerechten ook hun eigen versie van de snert. Zie hieronder het Antilliaanse recept van de snert, genoemd de bonchi pelá bèrdè (de gepelde groene bonensoep)

Ingrediënten

1 pak erwten 
1 rookworst
1 pond pekel/zoutvlees

1 pond gezouten varkensstaart

1 grote ui
3 teentjes knoflook
¼ theelepel nootmuskaat
1 lepel roomboter
1 tak selderij en suiker naar smaak

Bereidingswijze

Leg het zoutvlees en de gezouten varkensstaart zo’n 10 uur van tevoren in koud water om het zout hieraan te onttrekken. Was de erwten voor het koken en zet het op het vuur samen met het vlees en de specerijen. Hou de boter en de suiker apart. De hoeveelheid water moet tot ongeveer 10 centimeter boven de inhoud zijn. Zorg ervoor dat je een kan warm water bij de hand hebt om steeds water toe te voegen aan de inhoud totdat het vlees zacht is. Als het vlees helemaal gaar is, roer je het geheel met een ‘lele’ of een gewone garde. Je voegt nu de boter en de suiker toe en laat de inhoud op zacht vuur koken totdat je een dikke brei hebt.

Je kunt de “bonchi pelá bèrdè” serveren met brood of rijst. 

Deel dit bericht:

Deel dit bericht: