Door de ogen van…door MuseumTV deel 2

MuseumTV is gestart met de serie Door de ogen van. Deze serie brengt ‘nieuwe Nederlanders’ naar de collecties van Nederlandse musea. Een grote groep Nederlanders met een migratieachtergrond verhoudt zich niet of nauwelijks tot het erfgoed van hun nieuwe thuisland. De serie wil een bijdrage leveren om de kloof die er tussen musea en deze groeiende doelgroep bestaat te verkleinen. Rolmodellen uit gemeenschappen met verschillende culturele achtergronden worden uitgenodigd om Nederlandse musea te bezoeken. Vraag is, hoe kijken andere ogen naar Nederlands erfgoed? Daarnaast vragen we deze persoon ook om een museumstuk naar keuze toe te voegen aan de tentoonstelling of collectie. Dit kan een museumstuk vanuit het museumdepot zijn, maar kan ook door de protagonist zelf worden ingebracht. Door deze keuze leert de kijker de protagonist kennen en ontdekt waarmee hij/zij zich verbindt. Voor kijkers met een migratieachtergrond moet de serie de drempel verlagen om zelf een museum te bezoeken. Voor kijkers zonder migratieachtergrond wordt een nieuw perspectief op ‘collectie Nederland’ toegevoegd.

SPLIKA heeft als een van haar taken om de verbinding tussen de Antilliaans-Arubaanse en andere etnische gemeenschappen in Nederland te bevorderen. Daarom delen we deze serie graag met u.

Stephanie Afrifa bezoekt William Kentridge in Eye Filmmuseum

In deze video’s bezoek je met curator en presentatrice Stephanie Afrifa de tentoonstelling van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge in Eye Filmmuseum. In 2015 schonk William Kentridge 10 Drawings for Projection (1989-2011) aan het museum. Hoe kijkt Stephanie Afrifa aan tegen deze tentoonstelling van films die de bewogen geschiedenis van Zuid-Afrika belichten? Bekijk de mini-docu en ontdek het verhaal van Stephanie Afrifa. Benieuwd naar het verhaal van Stephanie Afrifa en de tentoonstelling van William Kentridge? Bekijk dan de mini-documentaire op MuseumTV: https://museumtv.nl/tentoonstelling/eye-door-de-ogen-van-stephanie-afrifa/ =

Gerda Havertong bezoekt Paleis Het Loo

In deze aflevering bezoekt actrice Gerda Havertong Paleis Het Loo. Conservator Paul Rem gaat in gesprek met Gerda Havertong: onder andere bekend als presentatrice, theatermaker, zangeres en verhalenverteller. Samen dwalen zij door het depot van Paleis Het Loo. Hoe ervaart Gerda Havertong het collectiedepot? Welk werk dat haar verbindt met haar thuisland voegt Gerda Havertong toe aan het depot? In het depot wandelen Gerda en Paul langs de vele stellingen, kasten en rekken en stoppen hier en daar voor een aantal interessante objecten. Gerda laat haar licht op deze objecten schijnen en blikt terug op haar verleden in Suriname. Benieuwd naar het verhaal van Gerda Havertong? Bekijk dan de mini-documentaire op MuseumTV: https://museumtv.nl/tentoonstelling/door-de-ogen-van-gerda-havertong/

Gershwin Bonevacia bezoekt het Van Gogh Museum

In deze editie neemt Gershwin Bonevacia de kijkers mee door het Van Gogh Museum in Amsterdam. Gershwin is sinds 2019 stadsdichter van Amsterdam en schrijft over uiteenlopende onderwerpen: van onderwijs en duurzaamheid tot Harry Potter en Vincent van Gogh! Gershwin dwaalt door de vaste collectie van het Van Gogh Museum en komt daar langs enkele voorwerpen die bij hem herinneringen oproepen aan zijn eigen leven. Van Gogh is een zekere bron van inspiratie voor Gershwin. Niet alleen vanwege het werk dat hij maakte, maar ook vanwege zijn persoonlijkheid en filosofie. Benieuwd naar het verhaal van Gershwin Bonevacia? Bekijk dan de mini-documentaire op MuseumTV: https://museumtv.nl/tentoonstelling/van-gogh-museum-door-de-ogen-van-gershwin-bonevacia/

Deel dit bericht:

Deel dit bericht: