Kaha di òrgel

Ons immaterieel erfgoed!

Ontdek de Kaha di òrgel

De Kaha di òrgel / Ka’i òrgel is een belangrijk onderdeel van de Arubaanse, Bonaireaanse en Curaçaose cultuur. Het muziekinstrument houdt het midden tussen een cilinderpiano en een orgel. Ze bestaat uit een (mahonie)houten orgelkast, een (verwisselbare) roterende cilinder met een maximum aan 8 muziekstukken & een zwengel, die al draaiende tonen produceert

Gewoonlijk bestaat een Kaha di òrgelensemble uit het instrument zelf, de persoon die de zwengel ronddraait, en de persoon die de wiri bespeelt. De wiri is een overlangs in de helft gesneden, met een lasapparaat met ribbels bewerkte, metalen buis die eindigt in een opwaartse krul. Deze brengtdoor het te bespelen met een metalen staaf een ritmisch rinkelend geluid voort.

Op Aruba houden onder andere ”Buchi” Boekhoudt en Elias Halabi zich bezig met het maken van de orgelkast.

Op Curaçao zijn dit o.a. Serapio Pinedo, Stanley Rosinda en Ronny Martina.

Elke Ka’i òrgel krijgt een eigennaam mee, bijvoorbeeld ‘Elisabeth’ en ‘El Diamante’. Het oudste, nog functionerend instrument is ”El Porfadio”, op Aruba, inmiddels 110 jaar oud, en bij uitzondering 9 muziekstukken producerend.

Marfensel Osepa en Arthur Kelly, die de wiri bespeelt, zijn vanwege optredens op publieke evenementen en privéfeesten bekend in Nederland. Beide heren bezitten een Ka’i òrgel, tevens praktische & theoretische kennis over de (op)bouw en het functioneren ervan. 

Bekijk hier een documentair over het maken van cilindermuziek

In 2016 op initiatief van de Stichting SPLIKA geplaatst op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland.

Lees meer over onze bijdrage
aan het bescherming van onze cultuur

Tambú – bijgeschreven in Inventaris vanaf november 2016.