Caraïbische Jongeren in Nederland

Caraïbische jongeren in Nederland

In onze rubriek Caraïbische jongeren in Nederland besteden we aandacht aan Kevin Osepa

Kevin Osepa geboren op Curaçao en momenteel wonende te Utrecht beschouwt zichzelf als een “Visual Storyteller” en om dit te doen maakt hij gebruik van fotografie, film en illustraties.

Zijn werk omvat zijn identiteit en de identiteit van Afro-Caribische jongeren in een post koloniale wereld. Gebruik makende van verschillende experimentele technieken creëert  hij (kleurrijke) visuele verhalen welke thema’s belichten zoals religie, Afrikaanse diaspora en familie.

STEENBERGEN STIPENDIUM 2017

Met trots presenteert het Nederlands Fotomuseum de twintigste editie van het Steenbergen Stipendium: de toonaangevende prijs voor het beste fotografische afstudeerwerk gemaakt door een student aan een van de Nederlandse kunstacademies.

Het werk van de vijf genomineerden voor het Steenbergen Stipendium 2017 is van 16 september tot en met 29 oktober te zien in het Nederlands Fotomuseum Rotterdam.  Een van de genomineerden is Kevin Osepa (1994, Curaçao), Mester blouséwww.kevinosepa.com

Een van zijn werken is : Mester blousé

Twee moeders spreken over de welvarend uitziende baby van de één: “Je moet het met blauwsel inwrijven; mester blousé. Met echte indigo blauwsel.

Brenneker, P (1975). Sambumbu deel 7 Willemstad, Curaçao

In ‘Mester blousé’ onderzoekt Kevin Osepa hoe zijn identiteit is gevormd door de bijgelovige overtuigingen en cultuur van zijn eiland. Zijn emigratie van Curaçao naar Nederland op een jonge leeftijd heeft hem niet alleen als persoon maar ook als fotograaf beïnvloed; zijn manier van kijken naar de wereld is volledig veranderd.

Binnen dit project zet hij de symboliek van de cultuur van zijn eiland in om zijn eigen levensgeschiedenis te vertellen. Als een donkere man die opgroeit in een religieuze en ‘brua’ beoefende omgeving.

Naast het onderzoeken van intense thema’s zoals kolonialisme, de Afrocaribiën, diaspora en religie, vertelt ‘Mester blousé’ een verhaal waarin realiteit en magie binnen dezelfde werkelijkheid kunnen bestaan zonder vooroordeel of inmenging van buitenaf.

*Brua is een verzamelwoord voor toverij, bijgeloof, kwakzalverij, geestenleer, bangmakerij en oplichterij met geheimzinnigheid die voornamelijk op Aruba, Curaçao en Bonaire wordt beoefend. Het woord brua (mengen, verwarren) zal er niet vreemd aan zijn.

 

         

Deel dit bericht:

Deel dit bericht: